Историјат

  1. Почетна
  2.  » 
  3. О школи
  4.  » Историјат

Основна школа „Петар Кочић“

Датум оснивања школе: ушла у Регистар Основних школа 16.10.2012. године као ЈУ ОШ Петар Кочић Бродац .
По рукопису Риста Шушњића (Грађа за историју српских школа у Босни и Херцеговини, Народни музеј Сарајево) налази се податак да је Бродац и прије 1834. године имао своју Српску школу, и по Шушњићу ова школа, послије школе у Тавни је била најстарија школа у Семберији.

У љетопису школе стоје два записана периода и то:
– Старији период (1851 – 1876).
– Новији период (1876 па даље).
Званични постојећи писани документи су:
– Остаци школске споменице.
– Уписница школске младежи.
Ови документи указују да се школске 1885/86. године води уредна документација о упису дјеце и свим дешавањима у овој школи. Од 1885. године па све до 1967. године школа ради под називом Народна основна школа – Бродац.

Школске 1966/67. године приликом пуштања у рад новосаграђене модерне школске зграде, школи је дат нови назив – Основна школа Петар Кочић Бродац. Избор назива школе најбоље говори о менталитету становника школског подручја.

Значајне личности у дугогодишњем развоју школе су:
Владимир Војновић, описмењавао становништво путем алфабетских течаја и држао предавања из здравственог просвјећивања и културе.
Митар Трифуновић Учо, учитељ, велики трибун и борац радничког покрета.
Душан Баранин, чувени учитељ и књижевник.
Стјепан и Милица Крстић, први школовани Брочани, ђаци ове школе, а касније и њени учитељи.
Михајло Мика Јовановић, ученик и учитељ наше школе, велики хуманиста и патриота. Основао је 1922. године прву Земљорадничку задругу у Бродцу – прву такве врсте у БиХ.

ЈУБИЛЕЈ 130 ГОДИНА ШКОЛЕ у Бродцу 1885/86 – 2015/16. године обиљежен је 11.6.2016. године у Бродцу у централној школи.Некада је школа имала седам подручних одјељења, а данас четири: Балатун, Међаши, Велино Село и Остојићево.

Од 2006. године наши ученици постижу велике резултате из свих спортских дисциплина на регионалним и републичким такмичењима. Школске 2007/2008. године наша женска рукометна екипа пласирала се на Мале олимпијске игре РС у Бању Луку и заузели 5. мјесто.

Изузетне резултате постигли смо у знању из Историје, гдје смо пет година узастопно ишли на републичко такмичење и освојили два пута 2. мјесто, једно 3. мјесто. Из Српског језика били смо 7. Што представља велики резултат за наше ученике и наставнике и за Мјесну локалну заједницу.
Наш школски хор Невен и школски оркестар на такмичењима освајају награде и признања, а на десетим Мајским музичким свечаностима и златну плакету.

На 47 Кочићевом збору у Змијању, школске 2011/2012. године наша ученица 7. разреда Ивана Спасојевић осваја прву награду Змијањче, гдје доказује и оправдава име школе и краја из ког долази, што нам свима служи за понос, а и доказује да се озбиљно и вриједно ради у нашој школи и средини у којој живимо.

На 4. по реду регионалном такмичењу из познавања националних мањина у БиХ, наша екипа осваја прво мјесто. Наша школа је и један од носиоца манифестације Вишњићеви дани који се сваке године одржавају у подручном одјељењу Међаши гдје је Филип Вишњић живио 20 година на лијевој обали Дрине у трошној колиби са својом мајком Вишњом.
Подигнут је квалитет васпитно-образовног рада, па наши ђаци уписују гимназију и техничке школе јачих смјерова и тамо предњаче у знању, а такође и дефицитарне факултете у земљи и иностранству.